top of page

Het belang van zelfliefde

Bijgewerkt op: 27 mei

Hoe vrouwen hun eigen kracht kunnen (her)ontdekken.


Praktische tips om je zelfvertrouwen en innerlijke kracht te versterken.


 1. Herken jij dit?

 2. Zelfliefde is essentieel voor jouw welzijn

 3. Waarom kies je niet voor jezelf?

 4. Hoe kan ik meer voor mezelf te kiezen?

 5. Conclusie; hoe kan ik mijn kracht (her)ontdekken?


Herken jij dit?


 • Eerst voor anderen zorgen, dan pas voor jezelf.

 • Moeite hebben met “nee” zeggen.

 • Niet duidelijk jouw mening laten horen.

 • Iets doen, waar je eigenlijk geen tijd of zin in hebt.

 • Niet aan je eigen hobby’s toekomen.

 • Geen of weinig tijd voor jezelf hebben?

 • Jezelf niet leuk genoeg vinden.

 • Je afvragen of dit het is in het leven?


In mijn praktijk hoor ik dit vaak. Logisch want het is mijn doelgroep. Het is wel belangrijk eerst te erkennen dat niet alle vrouwen moeite hebben om voor zichzelf te kiezen. In deze blog wil ik jullie graag eerst meenemen waarom zelfliefde zo belangrijk is. Daarna ga ik in op hoe het komt dat sommige vrouwen het moeilijk vinden om voor zichzelf te kiezen en rond ik af met praktische tips.

Een vrouw die van zichzelf houdt en in haar eigen kracht staat
Vrouwen kracht

Zelfliefde is essentieel voor jouw welzijn.


Zelfliefde is essentieel voor jouw welzijn. Het kan je helpen om je eigen kracht te ontdekken en te omarmen. Welke aspecten spelen hierbij een belangrijke rol?

Waardeer jij jezelf?  Stel je jezelf weleens de vraag wat doe ik allemaal goed? Welke dingen waardeer ik in mezelf? Het is namelijk belangrijk dat jij jezelf erkent en omarmt. Kijk naar jezelf zoals je ook naar andere mensen kijkt, maak complimenten en bewonder. Ieder mens heeft gebreken, ieder mens leert, elke dag.


Zonder vallen geen opstaan en geen groei.


Kun jij nee zeggen? Bewaak je grenzen. Zeg “nee” tegen dingen die je energie kosten en “ja” tegen dingen die je energie geven. Maak een overzicht van energiegevers en energievreters.  Neem jezelf dan voor om meer energiegevers in te gaan zetten en de energievreters uit je leven te schrappen. Ik hoor je graag.

Zorg je goed voor jezelf?  Dan bedoel ik net zo goed als dat je voor anderen zorgt?  Zowel fysiek, emotioneel als mentaal? Dan denk ik aan gezonde voeding, lief zijn voor je zelf (zelfcompassie), het zoeken naar ondersteuning wanneer dat nodig is, genoeg bewegen, mijn-tijd nemen enz.

Accepteer jij jezelf volledig? Dus ook de fouten die je mag maken, jouw lichaam, dat zoveel voor je doet? Ben je lief voor jezelf en veroordeel je jezelf niet? Kortom kun je naar jezelf kijken zowel lichamelijk als mentaal, zoals je naar iemand anders kijkt?

Wat voel je nu? Baal je van jezelf of zeg je, wow ik ben op de juiste weg. Alles is goed, ook hier geldt wees lief voor jezelf. Bewustwording is al zo’n mooie eerste stap.


Waarom kies je niet voor jezelf?


Je kunt alleen anderen voor anderen zorgen, als je eerste goed voor jezelf zorgt.


Lekker makkelijk gezegd, want het niet eerst kiezen voor jezelf, doen we vaak onbewust.


Vaak zijn de sociale verwachtingen over vrouwen anders dan die van mannen. Vrouwen worden opgevoed en gesocialiseerd om voor anderen te zorgen en de behoeften van anderen voorop te stellen. Dit kan hebben geleid tot het gevoel dat zelfopoffering belangrijker is dan zelfzorg. Aangezien dit van generatie op generatie overgenomen wordt, kan dit diepgeworteld in onze genen zitten. We zijn hier ons niet bewust van. Pas als we het onbewuste, bewust kunnen maken, kunnen we ermee aan de slag. Dat geldt ook voor de cultuur en traditie waarbinnen vrouwen zijn opgevoed. Bescheidenheid en nederigheid tonen, kan worden aangemoedigd door de omgeving waarin je opgroeit. Hierdoor kan het moeilijker zijn om voor jezelf op te komen of je eigen behoeften te benadrukken.  In mijn praktijk hoor ik vaak dat vrouwen schuldgevoelens ervaren wanneer ze tijd en energie aan zichzelf besteden. Vooral als ze het gevoel krijgen anderen in de steek te laten (gezin) of niet aan de verwachtingen voldoen.  Lage zelfwaardering, gebrek aan zelfvertrouwen kunnen het moeilijk maken voor vrouwen om hun eigen behoeften als prioriteit te zien.

Vrouwen zie je vaak balanceren tussen de verschillende rollen; zoals werk, gezin en persoonlijke ambities. Dit kan het moeilijk maken om tijd en energie te vinden om voor zichzelf te kiezen te midden van talloze verplichtingen.


Het goede nieuws daarentegen is….


Ik zie steeds meer vrouwen bewust worden van de ongezonde situatie die hierdoor ontstaat. Het vergeten van jezelf, jezelf niet op de eerste plaats zetten en daardoor op de automatische piloot blijven gaan, naast het doorgeven van deze patronen aan hun dochters, dat willen ze niet meer.

Door deze bewustwording, zijn deze vrouwen in staat om hier iets aan te doen. Dat is mooi, want zo maken we de wereld een stukje lichter en liefdevoller voor onszelf en de komende generaties.

De vervolgvraag is dan ook, als ik weet dat ik in dit patroon zit. Hoe kan ik dit doorbreken? Wat moet ik doen?


Deze mooie vrouw kan zelfliefde toepassen door verschillende oefeningen over zelfliefde en daarmee kan ze in haar kracht komen te staan.
Zelfliefde oefenen


Hoe kan ik meer voor mezelf kiezen?

Geweldig!!  De de eerste stap naar zelfliefde heb je al gezet. Je bent je bewust geworden en wilt ermee aan de slag.


Bewust worden van je eigen behoeften, verlangens en grenzen. Dit kan door zelfreflectie. Leuk zo’n mooi woord en de betekenis zal vast ook heel goed zijn, maar wat draagt dit bij? Wat ik hiermee bedoel is dat je, met zelfreflectie, meer inzicht krijgt in je gedachten, gevoelens, gedragingen en ervaringen. Ja dat brengt ons weer terug naar…. bewustwording.


Ik hoor je denken…. Maar hoe maak ik dit concreet?


Er zijn meerdere mogelijkheden om te reflecteren, ik ga er een paar noemen. Probeer zelf uit wat voor jou, wanneer werkt. Wellicht kun je alles gebruiken, maar het is helemaal goed als je klein begint.

Bijkomend voordeel van zelfreflectie; Je maakt je hoofd “leeg”, waardoor je meer naar je intuïtie en hart kunt luisteren.


 • Journalen; Moeilijk woord voor opschrijven. Hiermee bedoel ik dat je je gedachten, gevoelens en emoties op papier zet. Schrijf over je ervaringen, wat heb je ervan geleerd. Dit alles kan helpen om je gedachten op een rij te zetten en dieper in te gaan op je innerlijke wereld (je onderbewuste). Let erop dat je dit doet zonder oordeel. Doe vooral geen analyses en helemaal geen “slechte”.  Wees lief voor jezelf en vooral trots dat je dit doet. Je mag opmerken wat er allemaal speelt, rustig blijven ademen als er emoties komen. Vaak voel je dat ze dan langzaam “verdwijnen”.

 • Meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen; Probeer eens te starten, als je dat niet al deed met 10 minuten per dag tijd voor jezelf maken. Pak een korte meditatie. Heb je nog nooit gemediteerd of begin je net, gebruik dan een begeleide meditatie. Een bodyscan of ademhalingsmeditatie zorgen voor inzicht in je innerlijke wereld en geven je direct ook een ontspannen gevoel. Twee vliegen in 1 klap. Ik bied gratis meditaties aan, kijk daarvoor op mijn site of stuur vrijblijvend een berichtje. Mijn intentie is jou te helpen meer inzicht in je innerlijke wereld te krijgen, zodat je de liefde vanuit jezelf mag ontvangen.

 • Vragen stellen, terugblikken; Neem regelmatig de tijd om jezelf vragen te stellen? Als het belangrijke levensvragen zijn, zou je die voor een meditatie kunnen stellen en kunnen vragen of het antwoord in de meditatie naar boven mag komen. Je kunt jezelf ook een vraag stellen en dan voelen, wat doet het met me.

Een andere mogelijkheid is terugblikken, wat is er gebeurd, waarom reageerde ik zo en hoe wil ik een volgende keer reageren. Hier leer je heel veel van over jezelf.  Hierdoor kun je de negatieve gedachten, die onbewust geprogrammeerd zijn, bewust anders gaan programmeren. Mocht je hier meer over willen weten; Mijn handboek: Hoe omgaan met je onderbewuste.” geeft hier praktische handvatten voor.

 • Feedback vragen; Lastig ja, want als je eerlijke antwoorden wilt krijgen, kunnen ze soms confronterend zijn. Aan de andere kant, vaak ben je strenger voor jezelf, dan anderen voor jou. Probeer het maar eens uit, je kunt hele mooie inzichten krijgen over je sterke punten en je groeimogelijkheden. Hoe zien mensen jou?


Vrouwen ondersteunen elkaar en kunnen elkaar helpen in eigen kracht te komen staan.
Vrouwen kracht

Lees je dit nu en denk je? Goh ik doe al heel veel op dit gebied. Wow fantatistisch dan ben jij die zelfbewuste vrouw, die vrouw die voor zichzelf kiest en zelfreflectie al op regelmatige basis doet. Help dan andere vrouwen en vertel ze over het belang van zelfzorg. Geef ze deze tips mee, of vertel wat voor jou werkt. Hoe kunnen ze dingen als voldoende slaap, gezonde voeding, ontspanning en bv lichaamsbeweging, integreren in het dagelijks leven? Jij kunt zorgen voor een ondersteunende gemeenschap die vrouwen aanmoedigen om voor zichzelf te kiezen. Kijk daarnaast op een andere manier naar de genderrollen, hoe kunnen we daar met elkaar verantwoordelijkheid in nemen en de traditionele rollen doorbreken. Iedereen is belangrijk, ook jij..

Conclusie; Hoe kan ik mijn eigen kracht (her)ontdekken?

Door regelmatig zelfreflectie toe te passen, kun je groeien, jezelf beter begrijpen en bewustere keuzes maken die in lijn zijn met je waarden en doelen.  Je bevordert je zelfbewustzijn, waardoor je jezelf vaak in een ander licht kunt gaan zien. Een prachtige schijnwerper, die laat zien wie je echt bent, zonder dat continue stemmetje, dat anders beweert. Je zet als het ware dit stemmetje uit.


Zeg ik dat het makkelijk is? Nee, maar elke stap helpt, wees trots op elke stap. Jij komt er.. echt. Lukt het even niet, om hulp vragen is goed. Het is een krachtig statement naar jezelf, dat je zoveel van jezelf houdt, dat je om hulp mag vragen.


Zelfliefde heeft aandacht en liefde nodig. Het is een voortdurend proces dat tijd, toewijding en oefening vereist. Door jezelf lief te hebben, kun jij je eigen kracht ontdekken en bloeien in alle aspecten van je leven.


Liefs, Flory-Anne

Coach in Beweging

Samen bewegen naar jouw doel!


Ps wees vrij om dit met andere mensen te delen of sla het op.

ps ps wil je meer van mij, volg mij op instagram; coachinbeweging voor nog meer tips over hoe jij in je eigen kracht kan gaan geloven.Persoonlijke groei door eerst van jezelf te houden
Zelfvertrouwen door liefde

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Wat een prachtige foto’s. Ik ben gewoon trots op mezelf om mij zo te zien staan. En blij!

Het was weer een pittige maar mooie sessie en vooral die eye -opening, wat het gelijk al met mij deed. Bijzonder gewoon.

Dankbaar en blij met jou ❤️

Het was heerlijk om dit buiten te doen . Jij bedankt! 🙏🏻❤️

Like
bottom of page