top of page
Flory-Anne

Hypnotherapie verschilt van hypnose.

Ontdek of beiden wat voor jou zijn, wat de voordelen ervan zijn en hoe ze werken.


“Kun je mij hypnotiseren.”  “ Laat je me dan als een haan kraaien of lopen als een pinguïn?” Gekke vragen zou je denken, maar ik krijg ze best vaak als ik op een feestje vertel wat ik doe als holistisch coach.  



De hypnothiseur houdt de hand van de client vast om zo de eerste stap naar hypnose te doen.
Inductie is de start van de hypnose. Dat kan middels het aanspannen en loslaten van de hand (spanning)

Logisch dat het voor sommige mensen klinkt alsof ik de volgende Rasti Rostelli ben, echter daardoor vergeet je snel dat het 1 van de vele mogelijkheden van therapie is. Alleen in deze therapie hoef je zelf geen pijnlijk, oud zeer op te rakelen, je mag je onderbewuste horen praten.  

Hypnotherapie en hypnose worden vaak door elkaar gehaald, maar er zijn belangrijke verschillen. Met deze blog wil ik je graag uitleggen wat hypnotherapie is, hoe het verschilt met hypnose en hoe het je zou kunnen helpen om verschillende uitdagingen in je leven aan te pakken. 

Waar gaat deze blog over

 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een therapeutische techniek die gebruik maakt van hypnose om veranderingen in gedachten, gevoelens, gedrag of lichamelijke toestand te bewerkstelligen. Als opgeleide en getrainde hypnotherapeut begeleid ik je in een staat van diepe ontspanning, ook wel trance genoemd. Op deze manier kom je makkelijker bij je onderbewuste. Vaak komt het antwoord, op de patronen die je wilt doorbreken, uit dit onderbewuste. Voorbeelden zijn stoppen met roken, gewichtsverlies, angsten, maar ook het verlagen van stress kunnen hiermee bereikt worden. Hypnotherapie wordt vaak gebruikt i.c.m. andere vormen van therapie. 


Wat is dan hypnose?

Bij hypnotherapie maken we gebruik van hypnose, dit is de trancetoestand waarin we iemand brengen. Het is een staar van verhoogde concentratie en gefocuste aandacht, vaak kenmerkt deze status zich door de ontvankelijkheid voor suggesties. Daar maken ze in bepaalde televisieprogramma’s vaak “misbruik” van en laten je dan ook gekke dingen doen. Als deze mensen hiervoor niet openstaan, kan dit nooit gebeuren. Ik stel je gerust, onder hypnose ben je in een andere staat van bewustzijn, maar dat wil niet zeggen dat ik je alles kan laten doen wat ik wil. Jij bent altijd zelf in staat om te kiezen, jij blijft in controle en kan er elk moment uitstappen als jij dat wilt.   Hypnose zelf is geen therapie; het is een hulpmiddel dat kan worden gebruikt in verschillende soorten therapieën, waaronder hypnotherapie.  



Een draaitrap waardoor je mogelijk in hypnose kan raken.
Hypnose kan op verschillende manieren


Hoe kan hypnotherapie jou helpen? 

Wanneer kan hypnotherapie iets voor jou doen?  In heel veel gevallen kan het helpen bij mentale en fysieke uitdagingen.  

Zoals ik hierboven al schreef kan het door de diepe ontspanning stress verminderen. Het kan effectief zijn bij het stoppen met roken en gewichtsverlies dit komt doordat we de onderliggende emotie aanpakken. Daarnaast kan het helpen bij het bestrijden van pijn, de perceptie van pijn verlagen we. Vaak gebruik ik hem zelf bij mijn migraine, ik kan eerlijk zeggen dat ik vroeger zeker 10 dagen per maand migraine had. Als ik nu 1 dag per maand migraine heb is dat veel en als ik het heb gebruik ik de pijnknop via zelfhypnose. Slaapproblemen kunnen aangepakt worden doordat je onderliggende angst en stress weghaalt, maar ook je zelfvertrouwen en zelfliefde kun je versterken, we “her programmeren” als het ware jouw negatieve gedachtestroom. Klinkt natuurlijk allemaal te mooi om waarste zijn, maar dat is het ook. 95 tot 98 procent van wat we doen en denken, komt vanuit ons onderbewuste. Als je in hypnose gaat, kun je veel makkelijker bij dit onderbewuste komen en jouw onderbewuste laten voelen dat ander gedrag, beter en vooral veiliger voor je is. Waarom zeg ik veiliger, omdat je onderbewuste altijd dat gedrag vertoont waarvan het denkt dat het veilig voor je is en veilig is voor het onderbewuste gedrag dat het kent. Als je bij stress altijd begint met eten, dan geeft dat een veilig gevoel. Eten vermindert je stress dus dat is goed. Alleen je onderbewuste kan zich niet realiseren dat overeten vervolgens niet goed voor je is. Door hypnotherapie doorbreken we dit patroon en leggen we middels suggesties een nieuw, gezonder patroon aan. 


Hoe gaat een hypnotherapie sessie? 

Ik kan je vooral vertellen hoe het bij mij in de praktijk gaat. De allereerste keer ben je welkom in mijn praktijk in Tinte. Deze rustige en groene omgeving brengt je al in een meer ontspannen staat. We nemen je uitdagingen in het leven door, waarom je bij mij gekomen bent en natuurlijk wat je doel is van de hypnotherapie. Op basis daarvan gaan we aan de slag. Afhankelijk van de uitdaging zijn er meestal 3-5 sessies nodig. In de eerste sessie maak je kennis met hypnose en voel je wat dit is. Ik vergelijk het vaak met een meditatieve staat, je bent nog alert en kunt eruit stappen, maar je voelt je ook goed en ontspannen alsof je langzaam in slaap valt. Dit komt doordat je je door mijn stem laat begeleiden. Jij mag kiezen of je dit zittend of liggend wilt doen, wat voor jou het meest comfortabel voelt. 

Tijdens de sessie maak ik een opname, deze krijg jij alleen mee en mag je wanneer jij dat nodig vindt, afluisteren. Het is tevens een manier om aan mijn stem te wennen, zodat je je in de vervolgsessies nog veiliger mag voelen. Je onderbewuste herkent dit en geeft het signaal af dat het goed is.  


Conclusie; is hypnotherapie iets voor mij? 

Of het iets voor jou is, mag je helemaal zelf bepalen. Je kunt het gebruiken als een onderdeel van de therapieën die je mogelijk al volgt of wilt volgen. Ik heb in ieder geval geprobeerd je uit te leggen dat hypnose een staat van trance is, die nodig is voor de hypnotherapie. De voordelen en problemen die je met hypnotherapie kunt aanpakken zijn zo breed, dat ik alleen de meest voorkomende heb genoemd. Hypnotherapie is niet eng, laat je geen gekke dingen doen en werkt vooral op je onderbewuste. Jij houdt de controle, er zullen nooit dingen naar voren komen, die jij niet wilt of aankunt.  

Ben je nieuwsgierig geworden? Boek vrijblijvend een kennismaking.  



Ps. ik beloof je dat je verwondert uit de sessie komt. 


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page