top of page

Ontdek de kracht van systemisch coachen.

Bijgewerkt op: 7 jun.

Ieder mens kan dit, maar niet ieder mens wilt dit; persoonlijke groei en transformatie.


Jullie weten het wellicht wel, want mijn enthousiasme voor systemisch coachen, schuif ik niet onder stoelen of banken. Nee, ik schreeuw het ook niet van de daken. Wat ik wel doe, ik pas het op allerlei manieren toe in mijn praktijk. Met vaak hele mooie, verbluffende inzichten.

 

Ik kan er enthousiast over schrijven, maar wellicht is het leuker eerst een aantal cliënten van mij aan het woord te laten.


Voorbeelden van en ervaringen met systemisch coachen. (systemisch coachen wat is dat?)

Alles in een systeem heeft een plaats en krijgt een plek bij het systemisch coachen. Dat kan door het gebruik van vloerankers waarop jij mag plaatsnemen en voelen waarom iets er mag zijn of niet.
Vloerankers geven inzicht

”Het was weer een pittige, maar mooie sessie. Vooral al die eye-openers en wat het met me deed. Bijzonder gewoon”. Deze dame kreeg inzicht in het niet veilig voelen in sommige situaties. Ze heeft hierbij vertrouwen en zelfvertrouwen ingezet om de balans in het systeem terug te krijgen.

 

“Dank Flory-Anne voor ons gesprek gisteren. De vraag (in dit geval hoe kan ik meer overtuigd zijn van mijn kunnen) heeft inderdaad doorgewerkt en vandaag  had ik een gesprek op werk. Mijn manager heeft me gevraagd voor een belangrijke functie in het team. Waarvan ik eigenlijk totaal niet dacht dat ik het in me had. Ik had in eerste instantie niet de intentie om te solliciteren. Ze heeft me ervoor gevraagd, omdat ze aangaf dat ze me graag voor die rol zou willen kiezen. Ik ga alles nog even laten bezinken, maar ik denk dat ik inderdaad ga solliciteren. Waar ik eerder zou denken dat ik niet geschikt was, ga ik toch de sprong wagen.”

 

Wat voor mij bijzonder is, is dat mijn vader – na jaren geen contact – vannacht ineens een berichtje heeft gestuurd. Bijzonder omdat de laatste opstelling gister ook zo herkenbaar was, omdat de ouders op het laatst wel steun konden geven. Heel bijzonder.” Dit was bij een opstelling met als thema; liefde van je ouders niet voelen en zo graag gezien willen worden. Het systeem bestond hier uit het gezin van herkomst.

 

Heel bijzonder wat een impact deze manier van coachen kan brengen. Het heeft deze mensen inzicht gebracht in het waarom, maar zonder oude wonden open te scheuren. Natuurlijk kunnen er emoties loskomen, maar die worden vaak gedragen door de liefde die er in dit systeem is.

 

Dit zijn wat voorbeelden uit mijn praktijk, zodat jullie een beetje mee kunnen krijgen, wat een impact systemisch coachen, op veel van mijn cliënten heeft mogen hebben.


In deze blog wil ik je graag kennis laten maken met de krachtige transformatie die het kan brengen, door dieper in te gaan wat systemisch coachen is, hoe dit je leven zou kunnen veranderen en waarom ik denk dat ieder mens hier baat bij heeft.

 

Dus pak een kopje thee, leun achterover en laten we duiken in de mysteries van systemisch coachen!


Wat is systemisch coachen.

Laten we eerst het begrip systemisch coachen eens ontrafelen. Simpelweg bestaat het uit twee woorden.  Het eerst woord is; coachen oftewel iemand begeleiden naar een doel. Het tweede woord is systemisch, daar zit het woord systeem in, oftewel onderling verbonden onderdelen, die samen een geheel vormen en een doel of functie hebben. Er bestaan verschillende systemen zoals het menselijk lichaam, een ecosysteem, maar ook een gezin of organisatie.

 

Bij systemisch coachen zorgen we  voor inzichten. Door te begrijpen hoe in deze systemen onderdelen onderling verbonden zijn, kunnen we diepe transformatie mogelijk maken. We maken de onderbewuste patronen bewust, hierdoor kun je ermee werken. Je kunt het vergelijken met het ontrafelen van een kluwen wol.  We kijken naar de patronen, dynamieken en verbindingen in jouw leven, jouw relaties, jouw werk, en zelfs jouw voorouders. Familie opstellinge is een voorbeeld van systemisch coachen. Echter hier representeren er mensen bepaalde posities en bij systemisch coachen werk je vaak 1 op 1. Hier worden vloerankers of de stoelmethode voor het representeren van bijvoorbeeld je innerlijk kind of een gevoel (veiligheid, zelfvertrouwen).

 

Alles is met elkaar verbonden, door begrip komt er inzicht, door inzicht, begrip.Alles is een systeem, dit kan een gezin zijn, een werkrelaties, maar ook jouw relatie met veiligheid en vertrouwen.
Alles is met elkaar verbonden

 

 


Hoe kan systemisch coachen mijn leven transformeren?


In mijn vorige blog, schreef ik over zelfliefde die nodig is om weer in je eigen kracht te gaan geloven. Heel vaak doen we dingen op de automatische piloot. We doen dingen omdat ze zo horen of omdat we die nu eenmaal zo geleerd hebben. Denk er eens over na hoeveel dingen jij per dag eigenlijk onbewust doet. Tandenpoetsen, uit bed stappen, de deur uitstappen en zelfs autorijden. Hier is op zich helemaal niets mis mee, wanneer het wel misgaat is als we onszelf of andere mensen hiermee pijn doen.  Een voorbeeld; je bent op je werk en iemand geeft je ongevraagd feedback, bij jou gaat je innerlijke stem, je ego, praten. Zegt dingen als; “zie je wel, je kunt dit niet”, “alweer een fout hoe kun je zo stom zijn”, “kun je dan helemaal niets goed.”  In dit geval zie je een patroon terugkeren vanuit een oude overtuiging. Dit zijn vaak vastgeroeste patronen en overtuigingen, waardoor je keer op keer dezelfde uitdagingen tegenkomt. Denk maar aan die vriend, of vriendin die het altijd voor elkaar krijgt om onbetrouwbare partners te kiezen.  Met systemisch coachen, gaan we op zoek naar de dynamieken die ze in stand houden. Door bewustzijn te brengen naar deze dynamieken, kunnen we ze ombuigen en ruimte creëren voor groei.


Wat zijn de voordelen van systemisch coachen?


Ieder mens heeft hier baad bij. Zo dat is nogal een stelling. Dat weet ik, maar ik weet ook dat 95% van onze beslissingen en sommigen claimen zelfs 98%, vanuit het onderbewuste genomen worden. Dat betekent dus dat er heel veel van wat wij doen, zeggen, voelen vanuit het onderbewuste komt en daarmee vaak niet zichtbaar is. Soms is het wel zichtbaar, maar dan in de vorm van een emotie, bijvoorbeeld boosheid of irritatie. Waarom irriteer jij je zo aan een bepaalde collega? En niet aan andere collega’s? Hier  kleeft meestal een onbewuste aanname aan. Ooit heb jij het besluit genomen, dat mensen die zo zijn, niet goed voor jou zijn en dus bescherm je jezelf, door boos of met irritatie op de situatie te reageren. Je reageert in een overlevingsmechanisme*. Dit hebben we overgehouden aan de oertijd, waarin wij vooral voor veiligheid moesten zorgen, anders overleefden we het niet.

 

Door bewust te worden van je onderbewuste patronen (waarom reageer ik zoals ik reageer) en deze te herkennen, begrijp je beter waarom bepaalde situaties zich steeds herhalen en kun je, als je dat wilt, deze ook veranderen. Het helpt ook bij het inzichtelijk maken hoe mensen zich verhouden tot elkaar en binnen een systeem. Hierdoor krijgen mensen meer begrip voor elkaar, kunnen ze effectiever communiceren en conflicten beter oplossen. Dit leidt tot gezondere relaties zowel binnen families, maar ook in teams en op de werkvloer.

 

Ook voor jou als persoon, kan systemisch coachen, een uitkomst zijn. Je hoeft dan echt geen zware uitdagingen te hebben of in een burn-out te zitten, maar soms is het fijn om de dynamieken om je heen beter te begrijpen. Het zorgt voor een verhoogd zelfbewustzijn en persoonlijke verantwoordelijkheid, omdat je meer inzicht krijgt in je eigen rol en invloed binnen welk systeem dan ook.

 

Door inzicht te krijgen in wat je belemmert om te groeien, kun je gaan groeien. Vaak zijn de belemmeringen onbewust en voel je je tegengehouden om die promotie aan te nemen, jouw manager te vervangen, of een actieve vakantie te doen. Door inzicht kun je de vervolgstap naar loslaten van deze onbewuste belemmeringen maken. Deze komen vaak voort uit familie- of organisatiegeschiedenis, waardoor mensen, zodra ze deze patronen kunnen loslaten, vrijer en effectiever kunnen handelen.

*Over overlevingsmechanismen en het vecht, vlucht of bevries systeem valt ook enorm veel te vertellen, maar dat wordt teveel voor deze blog.


Verbinding is in deze maatschappij van het individu onwijs belangrijk. Door verbinding ontstaat er begrip voor elkaar. Systemisch coachen bevordert het gevoel van verbondenheid en het deel uitmaken van grotere systemen. Je hoort erbij! Dit kan leiden tot een groter gevoel van vervulling en betekenis.

 

Kortom; met systemisch coachen maken we dingen die “verborgen” zaten weer zichtbaar. Het geeft een diepgaand inzicht in onderliggende dynamieken en patronen binnen relaties en systemen, zoals families, teams en organisaties.


Wat heb je nodig om systemisch coachen voor jou te laten werken?


Nu vraag je je misschien af: "Wat heb ik nodig om te profiteren van systemisch coachen?" Nou, mijn lieve lezers, het enige wat je nodig hebt is een open geest, een bereidheid om diep te duiken en vertrouwen in mij, maar vooral in jezelf. Vertrouwen dat er naar boven mag komen, wat je op dat moment aankunt en nodig hebt. Vertrouwen dat jouw wijsheid in je zit en zichtbaar mag worden.

 

Ieder mens kan dit, maar niet ieder mens wilt dit; groeien en transformeren naar een andere, verbeterde versie, van zichzelf.Zodra je via systemisch coachen inzicht krijgt in je ongeziene patronen kun je begrip krijgen en weten wat en hoe je hiermee om kunt gaan. Dit geeft zo vaak bevrijding van je huidige zijn.
Transformatie en groeiproces


Conclusie


Systemisch coachen is niet alleen een krachtige benadering voor persoonlijke transformatie, maar het kan ook een beetje magie toevoegen aan je reis van zelfontdekking. Dus waar wacht je nog op? Laten we samen op avontuur gaan en de wonderen van systemisch coachen ontdekken!

 

Ik hoop dat deze blog je heeft geïnspireerd en je een glimp heeft gegeven van de mogelijkheden die systemisch coachen te bieden heeft. Wil je meer weten, neem gerust contact met mij op.

Onthoud, de kracht zit in jou - en met de juiste begeleiding kunnen we die kracht naar boven halen en je leven transformeren.

 

In liefde,

Flory-Anne

 

Coach in Beweging

Samen bewegen naar jouw doel!


Welke expertise heb jij nog meer?


Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Rated 5 out of 5 stars.

Dank je wel voor dit inzicht

Like
bottom of page